Ko nedrīkstēja darīt PSRS laiku ģimenēs – varbūt ne visiem, bet daudziem tā bija ikdiena

Cilvēki, kas sajūsminās par PSRS laiku, noteikti teikts, ka tas viss nav taisnība, ka tagad dzīvojam sliktāk, bet iepriekš viss bija lieliski! Bet patiesība bija tieši pretēja…

Realitātē daudzas lietas bija aizliegtas un “nedrīkstēja” būt padomju ģimenē. Tieši PSRS bija daudzi dažādi “nedrīkst” , cilvēki nevarēja izvēlēties nākotni saviem bērniem un  pašrealizēties…

Sāksim gan ar vispārzināmo. Pirmkārt, politiskā brīvība bija ierobežota. PSRS valdīja viena partija, kas kontrolēja visu valsts darbību, un opozīcijas partijas vai neatkarīgi politiskie viedokļi tika aktīvi apspiesti. Vēlēšanas bija kontrolētas un bija vairāk par formālu procedūru, kas bija vērsta uz varas nostiprināšanu pašreizējai partijas vadībai.

Otrkārt, brīvā doma un viedokļa izpausme tika ierobežota. Masu medijus kontrolēja valsts un tās propagandas mašinērija, kas izplatīja tikai valdībai pieņemamos viedokļus un informāciju. Brīviem cilvēkiem bija ierobežota piekļuve ārzemju informācijai un kritiskai domai.

Treškārt, ekonomikas brīvība bija ierobežota. Valsts kontrolēja lielu daļu no ekonomikas, un privāta uzņēmējdarbība bija ierobežota vai pat aizliegta. Centrālā plānošana noteica, ko un cik ražot, kā arī cenas, kas izraisīja ekonomisku stagnāciju un preču trūkumu.

Ceturtkārt, reliģiskā brīvība bija ierobežota. Reliģijas prakses tika kontrolētas un ierobežotas, un reliģisko organizāciju darbība tika pakļauta valsts uzraudzībai. Reliģiskās brīvības trūkums radīja vajadzību pēc pasludinātajām ateistiskajām vērtībām un atbalstītajām ideoloģijām.

Kopumā PSRS bija valsts, kurā valdīja stingra kontrole un ierobežojumi, kas ietekmēja gandrīz visus sabiedrības aspektus, ieskaitot politisko, ekonomisko, sociālo un reliģisko dzīvi.

Bet kā ar ikdienas ierobežojumiem? Un tāpēc šodienas rakstā apspriedīsim, ko nedrīkstēja padomju ģimenē.

1. Sieva nevarēja būt ģimenes galva

Neskatoties uz deklarēto “dzimuma līdztiesību”, sieviete PSRS nevarēja būt ģimenes galva šī vārda pilnā nozīmē. Ģimene, kurā sieviete uzņēmās uz sevi vadošo lomu, tika uzskata par kaut kā “ne tādu”, bet vīrs tika uzskatīts par lupatu bez mugurkaula, kurš atrodas zem sievas tupeles un ir pelnījis katru pārmetumu.

Tomēr bieži tā arī bija – PSRS alkoholisms bija plaši izplatīts vīriešu vidū, un bieži vien visa naudas pelnīšanas, mājsaimniecības un bērnu audzināšanas nasta gulēja uz trauslajiem sieviešu pleciem.

Tajā pašā laikā Eiropā tajos pašos gados (kur sievietēm bija reāla vienlīdzība) situācija, kad ģimenes galva ir sieviete, tika uzskatīta par pilnīgi normālu, un sabiedrība pret to bija diezgan mierīga.

Lasi arī:  Es biju ciemos pie vīramātes un redzēju, ka viņa sasaldē olas. Pamanot manu pārsteigumu, viņa man visu paskaidroja

2. Nedrīkstēja nolīgt kalponi

PSRS pat daudz maz turīga ģimene nevarēja noalgot kalponi, lai uzkoptu māju un vadītu saimniecību, jo nez kāpēc to uzskatīja par “ekspluatāciju”. Tiesa, ar ko gan atšķiras šāda “ekspluatācija”, par kuru maksā labu naudu, no parasta darba rūpnīcā, neviens nevarēja skaidri izskaidrot. Kopumā padomju ģimenēm visi mājas darbi bija jādara pašām.

Rietumos tajā pašā laikā jau sen darba tirgū bija pieejami mājkalpotājas pakalpojumi, kas par mērenu samaksu pieskatīja tavu māju, pēc vēlēšanās gatavoja vakariņas un tā tālāk – lai cilvēki varētu vairāk laika veltīt sev. Citādi kāpēc vispār pelnīt naudu?

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment